Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην επιστημονική της δραστηριότητα, καθώς για πρώτη φορά θα στείλει Έλληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική. Οι επιστήμονες αυτοί θα συμμετάσχουν στην επόμενη αποστολή που οργανώνεται από τη Βουλγαρία και θα ταξιδέψουν με το ερευνητικό πλοίο “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος”.
Ο Συμεών Κωνσταντινίδης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών, ανακοίνωσε την αποστολή κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο βουλγαρικό πρακτορείο BTA. “Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς προς τον Νότιο Πόλο”, δήλωσε ο Κωνσταντινίδης. “Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα στείλει δικούς της επιστήμονες στην Ανταρκτική. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ που μας πρόσφερε αυτή τη δυνατότητα και άνοιξε τις πόρτες της βουλγαρικής βάσης για εμάς”.
Ο Κωνσταντινίδης αποκάλυψε ότι στα σχέδια της οργάνωσης περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή μετεωρολογικού σταθμού στην παγωμένη ήπειρο, μια πρωτοβουλία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά. Ένας από τους επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύεται στην αστροφυσική. Θα είναι υπεύθυνος για αστρονομικές παρατηρήσεις και μετρήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ανταρκτική.
Η δεύτερη επιστημονική συμμετοχή από ελληνικής πλευράς θα προέλθει από μια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία θα διεξάγει ψυχολογικά τεστ σε άτομα που ζουν σε απομονωμένα μέρη, με σκοπό να ελέγξει εάν παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ένα ακόμη πείραμα θα περιλαμβάνει τη χρήση ειδικά δημιουργημένων βίντεο που αποσκοπούν στο να βελτιώσουν τη ψυχική διάθεση των ανθρώπων σε απομονωμένο περιβάλλον. Η ερευνήτρια θα χρησιμοποιήσει επίσης μια τεχνική για να μετρήσει τον μαγνητισμό που εκπέμπουν οι άνθρωποι σε διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις.
Ο Συμεών Κωνσταντινίδης συμμετείχε στο πρόσφατο Διεθνές Πολικό Συνέδριο που διεξήχθη στην πόλη Αγχίαλος, με θέμα τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών στις πολικές περιοχές. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εξέφρασε την εκτίμηση του για τα επιτεύγματα της Βουλγαρίας στον τομέα της επιστήμης στην Ανταρκτική, δηλώνοντας: “Θα θέλαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της Βουλγαρίας και να μάθουμε από την εμπειρία της”.
Ο Κωνσταντινίδης φιλοδοξεί στο μέλλον να επισκεφθεί την Ανταρκτική, αλλά αυτή τη στιγμή προτεραιότητα του είναι να συντονίσει την αποστολή των Ελλήνων επιστημόνων εκεί. “Όταν επιστρέψουν, θα μάθουμε από την εμπειρία τους και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε περισσότερες αποστολές”, σημείωσε. “Ελπίζουμε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης, και να έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε επιστήμονες από την Ελλάδα κάθε χρόνο”.
Η προοπτική αυτή φαίνεται να ανοίγει νέες δυνατότητες για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς επισημαίνει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας. Ο Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει τεχνογνωσία και στο μέλλον να αναπτύξει τη δική της βάση στην Ανταρκτική ή να συνεργαστεί με άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, για την κοινή χρήση επιστημονικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. “Είμαστε γείτονες και μπορούμε να κρατάμε επαφή πιο εύκολα”, πρόσθεσε.
Στο διήμερο συνέδριο στην Αγχίαλο, εκτός από εκπροσώπους του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής, συμμετείχαν και εκπρόσωποι από γερμανικά, ισπανικά και πολωνικά ερευνητικά κέντρα, καθώς και χώρες των Βαλκανίων όπως η Τουρκία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Το συνέδριο περιλάμβανε παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του τεύχους Μαΐου του περιοδικού LIK, το οποίο είναι αφιερωμένο στα βουλγαρικά επιστημονικά επιτεύγματα στην Ανταρκτική. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Πολικών Ζωνών δήλωσε ότι η επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από την Ανταρκτική θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ελληνικής επιστήμης και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για συνεργασία στο μέλλον.