Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η αγορά πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι αγοραστές που έψαχναν για καινούριο αυτοκίνητο κατέληγαν να επιλέγουν το πετρέλαιο ως το προτιμητέο καύσιμο. Αυτή η τάση ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν έγινε η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, γεγονός που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
Τότε, από ελάχιστες ταξινομήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, η αγορά εκτινάχθηκε με χιλιάδες νέες ταξινομήσεις να καταγράφονται, φέρνοντας τον συγκεκριμένο τύπο καυσίμου στο προσκήνιο. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, με τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων να σημειώνουν απότομη πτώση. Αυτό αποδεικνύεται από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, τα οποία αναφέρονται στον Αύγουστο του 2024.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, μόνο το 4,2% των αγοραστών νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα επέλεξε πετρελαιοκίνητο όχημα, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όπου το ποσοστό αυτό άγγιζε το 13%. Αυτή η κατακόρυφη πτώση δεν παρατηρείται μόνο στον Αύγουστο, αλλά και στο σύνολο του έτους. Αν εξετάσουμε την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων μειώθηκε στο 8,4%, από 14% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 ανήλθε μόλις στο 12,8%. Αυτό υποδηλώνει μια συνολική μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, όπως τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Η αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών για τα καύσιμα αντικατοπτρίζεται και στην κατανομή των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων για τον Αύγουστο του 2024. Οι υβριδικές τεχνολογίες οχημάτων φαίνεται να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία, συγκεντρώνοντας το 48,3% των συνολικών πωλήσεων. Τα υβριδικά οχήματα, συνδυάζοντας κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκινητήρα, προσφέρουν καλύτερη απόδοση καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων, κάνοντάς τα ελκυστική επιλογή για τους οδηγούς.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα βενζινοκίνητα οχήματα, τα οποία παρά την αύξηση του κόστους των καυσίμων και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, διατηρούν σημαντικό μερίδιο αγοράς, φτάνοντας το 32,7% των νέων ταξινομήσεων. Το γεγονός ότι τα βενζινοκίνητα παραμένουν δημοφιλή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευκολία εύρεσης καυσίμου, την καλύτερη απόδοση σε συνθήκες πόλης και τη μειωμένη αρχική τιμή αγοράς σε σχέση με τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκονται τα επαναφορτιζόμενα οχήματα, είτε αμιγώς ηλεκτρικά είτε plug-in υβριδικά, τα οποία χρησιμοποιούν συνδυαστικά ηλεκτροκινητήρα και κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η αύξηση του ποσοστού αυτών των οχημάτων αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την επιθυμία για μείωση των εκπομπών ρύπων. Αν και η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα παραμένει μικρή, οι πωλήσεις παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, ενισχυμένες και από τα κρατικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις που παρέχονται για την αγορά τους.
Η πτώση των πωλήσεων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες. Πρώτον, η αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αναζητούν πιο οικολογικές επιλογές. Δεύτερον, οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών και η επέκταση των υποδομών φόρτισης καθιστούν τα ηλεκτρικά οχήματα πιο πρακτικά και προσβάσιμα από ποτέ. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υιοθετούν πολιτικές που αποθαρρύνουν τη χρήση του πετρελαίου, όπως αυξημένους φόρους και περιορισμούς κυκλοφορίας σε αστικές περιοχές.
Συνοψίζοντας, η πτώση της δημοτικότητας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και η άνοδος των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντανακλούν μια σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στην κατεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας γενικότερα. Η μελλοντική πορεία της αγοράς αυτοκινήτου φαίνεται να κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών κίνησης, με έμφαση στη μείωση των εκπομπών ρύπων και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.