Οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης χωρίζονται γενικά σε δύο βασικές ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει όσους έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και συνήθως απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, όπως οι στατίνες, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει άτομα με μέτρια αυξημένα επίπεδα, τα οποία δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να απαιτούν φαρμακευτική παρέμβαση, αλλά ενδεχομένως χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Σύμφωνα με τον Δρ. Felipe Lobelo, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το πρώτο βήμα για αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Η σημασία της χοληστερόλης
Η χοληστερόλη αναφέρεται σε δύο τύπους λιποπρωτεϊνών στο αίμα: τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, και τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), ή «καλή» χοληστερόλη. Όταν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης είναι υπερβολικά υψηλά, μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Για τους ενήλικες άνω των 20 ετών, τα επίπεδα LDL κάτω από 100 mg/dL θεωρούνται υγιή. Όταν τα επίπεδα ξεπερνούν τα 190 mg/dL, συχνά απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.
Εναλλακτικές προσεγγίσεις χωρίς φάρμακα
Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών όπως η καλή ποιότητα ύπνου, η αποφυγή του καπνίσματος και η διαχείριση του άγχους. Ωστόσο, δύο κύριες επιλογές τρόπου ζωής αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες: η άσκηση και η διατροφή.
Άσκηση
Η τακτική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Όταν γυμναζόμαστε, η HDL χοληστερόλη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία, βοηθώντας στην απομάκρυνση των λιπαρών εναποθέσεων από τα αιμοφόρα αγγεία. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, κολύμπι, χορό ή άλλες μορφές φυσικής δραστηριότητας που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό. Ο Δρ. Lobelo τονίζει ότι η συχνότητα και η ένταση της άσκησης είναι σημαντικές για την αποτελεσματική βελτίωση της χοληστερόλης.
Διατροφή
Η διατροφή επίσης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης. Ερευνητές, όπως η Δρ. Andrea Glenn από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Η κατανάλωση τροφίμων όπως φασόλια, φακές, αβοκάντο, ξηροί καρποί και φυτικά έλαια (όπως το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα) μπορεί να συμβάλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Η Δρ. Glenn και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 210.000 ενήλικες στις ΗΠΑ για περίπου 30 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Συμπληρωματικές συμβουλές
Αν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μην έχουν άμεσες επιπτώσεις στη χοληστερόλη, είναι σημαντικό να παραμείνετε συνεπείς. Η εισαγωγή ή η αντικατάσταση ορισμένων τροφών μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε. Για παράδειγμα, η προσθήκη ξηρών καρπών στα πρωινά δημητριακά ή η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες όπως το τόφου μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές.
Συνολικά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι καθοριστικές για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης. Είτε πρόκειται για άσκηση είτε για διατροφή, οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιοαγγειακή μας υγεία. Αν και η φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενσωμάτωση υγιεινών συνηθειών μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση ή και συμπληρωματική προσέγγιση.